De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Telefoonoproepen exponentieel verdeeld

Beste wisfaq,

Kan u mij helpen met het oplossen van onderstaande oefening?

Veronderstel dat de lengte van telefoonoproepen exponentieel verdeeld is met parameter m = 4. De tijd wordt gemeten in minuten.
1) Wat is de kans op een telefoongesprek van minstens 2 minuten?
2) Wat is de kans dat een telefoongesprek, dat reeds 2 minuten duurt, nog minstens 2 minuten zal duren.
3) Hoelang duurt een telefoongesprek gemiddeld?

poging:
1) P(x$\ge$2) = 1-P(x=0)-P(x=1). Als ik dit echter invul in de formule 1/m·e^(-x/m) ingeef dan deel ik door nul wat onmogelijk is?

Philip
Student universiteit België - vrijdag 15 januari 2016

Antwoord

Hallo Philippe,

Ten eerste: er bestaan ook telefoongesprekken die niet een geheel aantal minuten duren. De aanpak P(x$\ge$2) = 1-P(x=0)-P(x=1) kan dus zeker niet juist zijn.

Verder: jouw formule geeft een kansdichtheid weer. Je berekent de kans dat een waarneming tussen twee grenzen valt door de kansdichtheidsfunctie te integreren tussen deze grenzen.

Dus voor vraag 1: bereken de integraal van je kansdichtheidsfunctie tussen de grenzen x=2 en x$\to$oneindig.

Vraag 2: bereken hoeveel telefoongesprekken minstens 4 minuten duren, bepaal daarna welk deel dit is van je antwoord op vraag 1.

Vraag 3: gevraagd wordt de verwachtingswaarde van de tijdsduur van de gesprekken. De verwachtingswaarde is 1/m.

Ik kom op 1/√e, nogmaals 1/√e en 4. Jij ook?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 15 januari 2016
 Re: Telefoonoproepen exponentieel verdeeld 
 Re: Telefoonoproepen exponentieel verdeeld 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3