De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Eindwaarde van een prenumerando rente

Bereken de eindwaarde van een prenumerando rente bestaande uit 15 termijnen van ieder euro 4000 tegen 6,7% intrest per jaar.

jogie
Iets anders - donderdag 29 maart 2018

Antwoord

Het is een voorbeeld van een annuïteit. In dit geval:

$
\eqalign{
& a = 1,067 \cr
& b = 4000 \cr
& X_{t + 1} = 1,067X_t + 4000 \cr}
$

Zodat:

$
\eqalign{
& X_t = \frac{{4000}}
{{1 - 1,067}} + \left( {0 - \frac{{4000}}
{{1 - 1,067}}} \right) \cdot 1,067^t \cr
& X_{15} = {\text{98}}{\text{.224}} \cr}
$

Dat is dan postnumerando. Voor prenumerando moet je nog delen door $1,067$ en dan kom je uit op een eindbedrag van $92.056$.

Zoiets kan je ook met Excel doen:

q86010img1.gif

Naschrift
Ik zag dat men soms de laatste termijn niet in de berekening wordt meegenomen. Dat is niet handig, maar in dat geval zou je uit komen op $94.224$ en $88.307$. Dat moet je dan nog maar 's navragen bij je docent.

Zie Wat is een annuïteit?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 30 maart 2018



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3