De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Afgeleiden met meerderen machten

 Dit is een reactie op vraag 13022 
Beste Wisfaq,

Tot mijn spijt kom ik er nog niet helemaal uit, het gaat hier met name om regel 1.

f'(x)=x·[e-x2]' + [x]'·e-x2

want ik snap niet hoe u aan de -2x komt op regel 2 van de uit werking. Kunt u misschien hier voor meer uitleg geven?

Tevens in de uitwerking van de voorbeeld som maakt u gebruik van ' in bij voorbeeld ( [x]' ) ik neem aan dat hier mee de afgeleide van de product regel aanduid ?

Alvast bedankt,

Pieter

pieter
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 7 juli 2003

Antwoord

Met []' bedoelen we de afgeleide van het 'stuk' tussen de haken! Dus [-x2]' is de afgeleide van -x2 en dat is -2x.

Ik neem aan dat je bekend bent met de kettingregel. Zo niet, dan eerst maar even lezen!

De afgeleide van ex is ex. Nu wil ik de afgeleide weten van e-x2. Hier komt de kettingregel om de hoek kijken.

De algemene regel luidt:
[f(g(x))]'=f'(g(x))·g'(x)

In dit geval:
[e-x2]'=e-x2·-2x
Waarbij -2x de afgeleide is van -x2.

Meer voorbeelden:Succes!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 7 juli 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3