Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 82171 

Re: Integreren

Bedankt voor jullie reactie. Ondertussen zijn we flink aan het reken geweest.
Situatie 1 is eenvoudig:
Integraal van: b/a-ad·c
Antwoord: (b/a-ad·c)·L
Situatie 2 is moeilijker maar te doen:
Linker term:
Integraal van: c/(b·x+a)
Antwoord: c·log(abs(b·x+a))/b
Rechter term:
Integraal van: c·(b·x+a)d
Antwoord: c·(b·x+a)^(d+1)/(b·(d+1))

Situatie 3
Linker term:
Integraal van: d/(c·x2+b·x+a)
Antwoord: 2·d·arctan((2·c·x+b)/sqrt(4·a·c-b2))/sqrt(4·a·c-b2)
Rechter term:
Integraal van: e·(c·x2+b·x+a)d
Geen oplossingen volgens www.integral-calculator.com
Maar we kunnen inderdaad kijken welke waardes wel kunnen:
De waarde is: -1.3 $<$ d $<$ -1.2 met -1.25 als gemiddelde.
Antwoord voor d=-1: 2·e·arctan((2·c·x+b)/sqrt(4·a·c-b2))/sqrt(4·a·c-b2)
Antwoord voor d=-2: e·(4·c·arctan((2·c·x+b)/sqrt(4·a·c-b2))/(4·a·c-b2)3/2+(2·c·x+b)/((4·a·c2-b2·c)·x2+(4·a·b·c-b3)·x+4·a2·c-a·b2))
Andere waardes vinden geen oplossing zoals -4/3 of -1.2 of -1.3.
Tja wat nu?
Is er een alternatief te vinden voor de onderstaande derde dus die op deze formule lijkt?
We hadden
Oplosbaar: Integraal x=0 - x=L c1 ( a1 )-1 dx – c2 ( a1 )c3 dx
Oplosbaar: Integraal x=0 - x=L c1 (a2 + a3 x)-1 dx – c2 (a2 + a3 x)c3 dx
Niet oplosbaar: Integraal x=0 - x=L c1 (a4 + a5 x + a6 x2)-1 dx – c2 (a4 + a5 x + a6 x2)c3 dx

Liselo
Student hbo - maandag 16 mei 2016

Antwoord

Pas op bij situatie 3, de linkerterm: er is verschil tussen
$$
\int\frac1{x^2-1}\,\mathrm{d}x =\frac12 \int\frac1{x-1}-\frac1{x+1}\,\mathrm{d}x
$$en
$$
\int\frac1{x^2+1}\,\mathrm{d}x
$$Bij de rechterterm rest niet veel meer dan numeriek integreren, ben ik bang.
Maple geeft overigens bij
$$
\int\frac1{(x^2\pm1)^d}\,\mathrm{d}x
$$antwoorden in termen van hypergeometrische functies; voor veel wiskundigen zijn dat ook expliciete uitkomsten.

Zie Wikipedia: hypergeometrische functies

kphart
dinsdag 17 mei 2016

 Re: Re: Integreren 

©2001-2024 WisFaq