Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 54390 

Re: Substitutiemethode

Okee, helemaal super:)
volgens mij snap ik het.
Maar er is een functie: f(x)=cos3(x) waar ik niet helemaal zeker van ben dat ik die goed heb geprimitiveerd.
Ik heb er eerst cos2(x)·cos(x) van gemaakt en toen cos2(x)= sin(x)-1 dus dat wordt (sin(x)-1)·cos(x)
Het antwoord dat eruit kwam was 1/3sin3(x)-1/2sin2(x), Maar klopt de stap cos2(x)=sin(x)-1 wel? Of zit ik in een hele verkeerde richting te denken?

groetjes,
Charissa

Charis
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 15 februari 2008

Antwoord

Beste Charissa,

Die stap klopt bijna... Vertrek van de hoofdformule van de goniometrie (volgt uit Pythagoras); voor elke hoek x geldt:

cos2(x) + sin2(x) = 1

En dus kan je cos3x inderdaad schrijven als cos(x).cos2(x), maar cos2(x) moet je vervangen door 1-sin2(x) en niet door 1-sin(x). Kom je er dan aan uit? Wat moet je als g(x) nemen zodat je ook g'(x) hebt?

mvg,
Tom

td
vrijdag 15 februari 2008

 Re: Re: Substitutiemethode 

©2001-2025 WisFaq