Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 54396 

Re: Re: Substitutiemethode

volgens mij heb ik hem:)
komt tie:

\int{}cos3(x)dx=
\int{}cos2(x)·cos(x)dx=
\int{}(sin2(x)-1)·cos(x)dx dan sel je g(x)=sin(x)
\int{}(g(x)2-1)·cos(x)·g'(x)dx=
\int{}(1/cos(x))·(sin2(x)-1)·cos(x)·cos(x)dx=
\int{}((sin2(x)-1)·cos(x))/cos(x))·d(sin(x))=
\int{}sin2(x)-1·d(sin(x)) stel t=sin(x)
\int{}t2-1·dt=
1/3t3-t+C= 1/3sin3(x)-sin(x)+C

groeten,
Charissa

Charis
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 16 februari 2008

Antwoord

Beste Charissa,

Een paar kleine opmerkingen:
- regel 3: het is 1-sin2(x), want cos2(x)+sin2(x) = 1
- regel 4: de g'(x) = cos(x), dus g'(x).cos(x) is teveel...

Verderop sleur je deze slordigheid mee, dus even opnieuw:

\int{}cos3(x)dx = \int{}cos2(x).cos(x)dx = \int{}(1-sin2(x)).cos(x)dx

Nu stel je g(x) = sin(x), dan is g'(x) = cos(x). Het is niet echt nodig om hier een nieuwe variabele t voor te gebruiken, je kan gewoon met g werken. Als g = sin(x), dan is dg = cos(x)dx. Vervangen:

\int{}(1-sin2(x)).cos(x)dx \to \int{}(1-g2)dg

Op het einde is het dus bijna juist, op het teken na.

mvg,
Tom

td
zondag 17 februari 2008

©2001-2025 WisFaq