|
|
\require{AMSmath}
Primitiveren
Ik ben bezig om de primitieve te bepalen van de functie:
f(x) = 16/(x+3)2
Het boek geeft als antwoord F(x) = -16/(x+3).
Ik heb alleen geen idee hoe ze hier aan komen, heeft iemand een idee?
Jeroen
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 2 november 2021
Antwoord
Je kunt $f$ schrijven als:
$ \eqalign{f(x) = \frac{{16}} {{(x + 3)^2 }} = 16\left( {x + 3} \right)^{ - 2}} $
Dan zal de primitieve er (ongeveer) zo uit zien:
$ F(x) = ... \cdot (x + 3)^{ - 1} $
Als je daar de afgeleide van bepaalt dan krijg je:
$ F'(x) = ... \cdot (x + 3)^{ - 2} \cdot - 1 $
Dus kennelijk moet er op de puntjes $-16$ staan om het goed te krijgen. De primitieve voor $f$ is dan:
$ \eqalign{ & F(x) = - 16 \cdot (x + 3)^{ - 1} + C \cr & F(x) = - \frac{{16}} {{x + 3}} + C \cr} $
Helpt dat?
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 2 november 2021
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|