De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Methode van Gauss

hoii, ik moet een matrixvergelijking oplossen met de methode van Gauss. ik ben halverwege maar heb ergens volgens mij een fout of ik kan hier gewoon niet verder.
de opgave is:

9x1-3x2-x3-7x4 = 4
2x1 - x2 + x3 = - 3x4 = 0
x1 - 2x3 + x4 = 6

ik zou aan een oplossing moeten uitkomen van x1 = -8, x2 = -58 - 5t, x3 = t en x4 = 14 + 2t.

ik heb een plaatje van mijn bewerking doorgestuurd, waarschijnlijk heb ik ergens een rekenfout gemaakt of berekeninge tekort gedaan.

Melike
Student universiteit België - zaterdag 9 januari 2021

Antwoord

Hallo Melike,

Je berekening is helemaal correct, je hebt nog een paar stapjes nodig om bij het antwoord te komen. Je hebt gevonden:

x1 = -8 (vgl. 1)
x2 + 5/2x4 = -23 (vgl. 2)
x3 - 1/2x4 = -7 (vgl. 3)

Om 4 onbekenden eenduidig te berekenen, heb je 4 vergelijkingen nodig. Je hebt maar 3 vergelijkingen. Dat betekent dat je één onbekende vrij mag kiezen (in dit geval niet x1: deze ligt 'toevallig' vast, zoals uit de eerste vergelijking blijkt).

Handig zou zijn om te kiezen: x4=t. Dan blijkt uit bovenstaande vergelijkingen:

x2 = -5/2t -23
x3 = 1/2t -7

In het antwoordmodel is kennelijk gekozen: x3=t. Dat kan ook. Invullen in vgl. 3 levert:

t - 1/2x4 = -7
-1/2x4 = -7 - t
x4 = 14 + 2t

Dit kunnen we weer in vgl. 2 invullen:

x2 + 5/2x4 = -23
x2 + 5/2(14 + 2t) = -23
x2 + 35 + 5t = -23
x2 = -35 - 5t -23
x2 = -58 - 5t

Nu is het lijstje compleet:
x1 = -8
x2 = -58 - 5t
x3 = t
x4 = 14 + 2t

OK zo?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 10 januari 2021



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3