De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Integraal met substitutie

hallo, ik heb een opgave van een integraal met een rationale functie : (8x3-2)/((x4-x)2)dx maar ik snap niet hoe ik dit kan oplossen. ik ben enkel tot het bepalen van du gekomen maar ik vind dit best ingewikkeld om verder mee te gaan. ik stuur een plaatje ter verduidelijking

melike
Student universiteit België - zaterdag 5 december 2020

Antwoord

In de teller staat tweemaal de afgeleide van $x^4-x$. Dan neem je $u=x^4-x$ en dan wordt $du=4x^3-1$ en dus $\int (8x^3-2)/((x^4-x)^2)dx = \int \dfrac{2 du}{u^2}$ en de rest kun je ongetwijfeld zelf.

js2
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 5 december 2020



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3