De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Spoor van een matrix

Een oude examenvraag luidt:

Voor een matrix A ∈ Cn×n, n ≥ 1, blijkt te gelden dat het spoor tr((A + x · In)−1) = 2·(2x2−1)/(x·(x2−1)) . Toon aan dat n = 4 en geef een voorbeeld van een dergelijke matrix waarvoor tr(AT A) = 1.Kan iemand me uitleggen hoe ik hieraan moet beginnen of me de naam van een handboek geven waar ik uitleg over dit soort oefeningen vind?
Bedankt!

Emma
Student universiteit België - woensdag 30 mei 2018

Antwoord

Deze som berust op een formule van Jacobi.

Het spoor van de inverse van $A+xI$ is gelijk aan het spoor van de geadjugeerde van de matrix, gedeeld door de determinant (dat volgt uit de formula voor de inverse: de gadjugeerde gedeeld door de determinant).

In dit geval zegt de formule
$$
\frac{d}{dx}\det (A+xI) =
\operatorname{{}tr}\bigl(\operatorname{{}adj}(A+xI)\cdot\frac{d}{dx}(A+xI)\bigr)
$$en dat kun je omwerken tot
$$
\operatorname{{}tr}\bigl(\operatorname{{}adj}(A+xI)\bigr)=\frac{d}{dx}\det (A+xI)
$$Het spoor van $(A+xI)^{-1}$ is dus het quotient van die twee en dat zien er in het $n\times n$-geval uit als
$$
\frac{nx^{n-1}+\cdots}{x^n+\cdots}
$$Als je jouw quotient in die vorm wilt brengen moet je met teller en noemer met $x$ vermenigvuldigen:
$$
\frac{4x^3-2x}{x^4-x^2}
$$Daaraan kun je dus zien dat $n=2$.

Als je zo'n $A$ wilt maken moet je dus zorgen dat $A$ eigenwaarden $1$, $-1$ en $0$ (dubbel) heeft. Daar is met wat proberen wel uit te komen denk ik.

Zie Wikipedia: Jacobi's formula

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 31 mei 2018



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3