De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Convergentie of niet?

Is de reeks $
\eqalign{\sum\limits_{n = 1}^\infty {\frac{{\left( {2n} \right)!}}
{{\left( {n!} \right)^2 }}}}
$ convergent of divergent? Graag met bewijs.

Willem
Docent - dinsdag 14 maart 2017

Antwoord

Hallo Willem,

Laten we de breuk $\eqalign{\frac{(2n)!}{(n!)^2}}$ eens nader onder de loep nemen:

Als $n>2$ dan:
$$\frac{(2n)!}{(n!)^2} = \frac{(n+1)\cdot(n+2)\cdot\dots\cdot(2n)}{n!} = \frac{n+1}1 \cdot \frac{n+2}2 \cdot\dots\cdot\frac{2n}n$$Merk nu op dat voor elke $m$ met $n>m>1$ geldt dat:
$$\frac{n+1}1 > \frac{n+m}m > \frac{2n}n = 2$$ Dus (voor $n>1$)
$$\frac{(2n)!}{(n!)^2}>2^n$$Daarmee zou je er uit moeten kunnen komen!

Met vriendelijke groet,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 14 maart 2017



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics