De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Primitiveren van wortelfunctie

Ik moet de volgende integraal oplossen:
$\int{}$y2√(y2+0,25).

Ik heb de volgende substitutie gebruikt y= tan u. Dan krijg je: tan2u √(tan2+0,25)d1/cos2u

Maar hoe moet je dan verder?

reinou
Student hbo - donderdag 29 december 2011

Antwoord

Reinoud,
Jouw methode werkt wel maar geeft veel rekenwerk. Neem eerst y=1/2x, dan krijg je op een constante na de $\int{}$x2√(1+x2)dx.Deze partieel integreren. De integraal verschijnt ook in het rechterlid.

Dan krijg je:
$\int{}$x2√(1+x2)dx=1/4x(1+x2)√(1+x2)-1/4$\int{}$√(1+x2)dx.

Deze laatste integraal is gelijk aan 1/2√(1+x2)+1/2ln|x+√(1+x2).

kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 31 december 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3