To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Mobiustransformatie

Hallo,

Een examen van enkele jaren terug bevatte de volgende vraag:
Geef de Möbiustransformatie G die (oneindig, i, 1) omzet in (1, oneindig, i).
Een gewone transformatie (zonder i of oneindig) is gemakkelijk op te lossen, hier zit ik echter vast.
Suggesties?

Alvast bedankt

azerty
Student universiteit België - woensdag 8 juni 2011

Antwoord

Uit de algemene vorm f(z) = (az+b)/(cz+d) en de drie noodzakelijke afbeeldingen volgen de waarden van a,b,c en d (op een evenredigheidsfactor na uiteraard).

Uit f(oneindig)=1 volgt a = c (laten we ze 1 stellen om het probleem met de evenredigheid te omzeilen).

Wat leren f(i) = oneindig en f(1) = i je over de andere onbekenden?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 11 juni 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics