De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Volume cycloïde

Zit met een probleem bij een volumeberekening met parametervergelijkingen. Gegeven x = R (t-sint) en y= R(1-cost) en volume bepalen bij omwenteling rond de x-as tussen 0 en 2p.Maar hoe kom ik aan mijn vergelijking van de functie die ik moet integreren. Weet dat ik moet gebruik maken van sin2t + cos2t =1 en kom dan tot y2 -2Ry+x2-2xRt+R2t=0 en nu?

Vannes
3de graad ASO - dinsdag 15 maart 2011

Antwoord

Hallo

De inhoudsformule is :

p.òy2.dx

met y = R(1-cost) en dx = R(1-cost).dt voor 0t2p

Dus wordt de integraal :

p.R3.ò(1-cost)3.dt tussen de grenzen 0 en 2p

Werk deze derde macht uit en je kunt term voor term integreren.

Lukt dit zo?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 15 maart 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3