Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

inhoud van een doorgesneden ellipsoide

Stel dat ik een ellipsoide heb van een gekende grootte, dus ik weet de parameters a, b en c in x²/a² + y²/b² + z²/c² = 1. Ik wil weten wat de inhoud is van het deel van de ellipsoide dat boven een horizontaal vlak uitsteekt (z=d), maar ik weet op die punten niet wat a en b zijn (als ik d invul in de vergelijking, zit ik nog steeds met twee onbekenden). Ik weet dat de inhoud van een volledige ellipsoide 4/2[PI]abc is, maar ik weet niet wat ik nu verder moet met al die gegevens.

sandra
Student universiteit België - maandag 6 januari 2003

Antwoord

Hoi,

Je weet dat een ellips met vergelijking (x/a)2+(y/b)2=1 een oppervlakte pab heeft.

De ellipsoïde uit je opgave snijdt met een vlak z=z0 in een ellips met vergelijking:
(x/a)2+(y/b)2+(z0/c)2=1 of x2/(a2.(c2-z02)/c2)+y2/(b2.(c2-z02)/c2)=1.
Dit is dus een ellips met oppervlakte A(z0)=p.sqrt(a2.(c2-z02)/c2).sqrt(b2.(c2-z02)/c2)=pab.(c2-z02)/c2.

Het volume van de ellipsoïde tussen z=d en z=c is opgebouwd uit cilindrische schilletjes met een ellipsvormig grondvlak ter hoogte van z=z0 en met volume dV(z0)=A(z0).dz0 waarbij z0 van d tot c loopt.

Je berekent dan heel makkelijk V(d)=int(dV(z),z=d..c). Je gaat na dat V(0)=2pabc/3. Dit is de halve ellipsoïde. Je gaat ook na dat V(-c)=4pabc/3, de hele ellipsoïde.

Groetjes,
Johan

andros
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 8 januari 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics