De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Beginwaarde oplossen

 Dit is een reactie op vraag 56901 
ah ok,
dan heb ik voor de homogene vergelijking:
e^-$\int{}$1
= e-x
-$>$ e-x . constante = yh(x)

voor de partiële vgl:
yp(x) = Const. e-x
-$>$ constante = C(x)
y'p(x)= C'(x).e-x + C(x).e-x

maar dan:
mijn algemene oplossing voor
y'(x) = C'(x). e-x + C(x). e-x
dan moet ik deze invullen in mijn differentiaalvergelijking:
y(x) = C'(x).e-x + C(x).1.e-x = sin(x)

en dan hoe moet ik verder ? of ben ik terug volledig fout bezig ?

met vriendelijke groeten
Phil

Phil
Student universiteit België - zondag 26 oktober 2008

Antwoord

Een constante is een constante, dus die hangt niet af van x. De algemene oplossing van de homogene vergelijking is inderdaad C.exp(-x).

Nu nog een particuliere oplossing voor y'+y=sin(x), op welke manier dan ook, dus gokken is een geldige poging. Het rechterlid schreeuwt om iets van de vorm Asin(x)+Bcos(x). Stop dat eens in de DV om te zien welke waarden voor A en B er precies leiden tot een oplossing.

Noot: ik beschrijf hier nu even een algemene manier om lineaire differentiaalvergelijkingen (met constante coefficienten) op te lossen. Voor lineaire eersteorde DVs heb je ook de methode waar jouw p(x) en q(x) in voorkomen en die uiteindelijk neerkomt op integreren. Alles hangt een beetje af van je persoonlijke voorkeur of waar in de cursus de vraag werd gesteld.

Eens A en B bepaald volgt C uit het opleggen van de beginvoorwaarde.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 26 oktober 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics