|
|
\require{AMSmath}
Partieel integreren
ik heb hier een vraag over de volgende opgave, ik ga ergens de fout in, maar kan t niet vinden.
ò(lnx)/(x) dx
moet ik hier nu nemen voor u=lnx du=dx/x dv=dx/x v=lnx
maar dan krijg ik ... - ò(lnx)/(x) dx dus daar schiet ik niets mee op
ofwel moet ik nemen u=1/x du=lnxdx dv=lnxdx v=xlnx-x
dit geeft dan (xlnx-x)/(x) - ò(xlnx-x)lnxdx en dat tweede deel krijg ik dan niet goed opgelost
zit daar een partiele integraal in een partiele integraal? dus dan u=lnx du=dx/x dv=(xlnx-x)dx v=(x2)/(2lnx)-x2/2
maar dit lijkt mij nogal raar uit te komen...
kunnen jullie me aub verder helpen?
bedankt!!!
Lien
Student universiteit België - donderdag 17 juli 2008
Antwoord
Ik denk dat 2. Substitutiemethode meer voor de hand ligt. Sterker nog: deze opgave staat er zelfs als voorbeeld.
Maar neem eens aan dat je 'denkt' dat partieel integreren de oplossing is. Je krijgt dan:
Dat lijkt niets, maar is toch wel 'grappig'. Er geldt:
Maar dan:
Zodat je er toch uitkomt...
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 17 juli 2008
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|