De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Primitiveren

Hallo,

Ik ben onzeker over mijn uitwerking van de volgende opgaven:

"Beschouw het gebied in het vlak dat begrensd wordt door de grafiek van de functie f(x) = x2, de x-as en de lijnen x = -1 en x= 3. Dit gebied wordt precies in de twee gebieden van gelijke oppervlakte verdeeld door de verticale lijn x=p. Bepaal de waarde van p."

Mijn uitwerking:
(b=3 a=-1) O(V) = òf(x)dx = F(a)-F(b)
òf(x)dx= òf(x2)dx= [1/3x3] = (1/3.33) - (1/3.-13) = (2) - (-1/3) = 2/1/3

1/2 O(v) = 1/1/6

dus

F(b) - F(a)=1/1/6
(1/3x3)-(-1/3)=1/1/6
1/3x3+1/3=1/1/6
:1/3
x3=3/1/2
p=3Ö3/1/2

Klopt deze uitwerking of moet het op een andere manier?

Alvast bedankt,

Dennis

Dennis
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 4 juni 2008

Antwoord

Had je een tekening gemaakt?

q55874img1.gif

De vraag is dan wat je voor p moet nemen om te zorgen dat de oppervlakte van het 'gele stuk' gelijk is aan de oppervlakte van het 'groene stuk'.

In formulevorm zou ik zeggen:

Voor welke p geldt: q55874img2.gif

Zou het daar mee lukken?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 4 juni 2008
 Re: Primitiveren 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3