|
|
\require{AMSmath}
Rationale functies
Jullie hebben eventjes weer niets van mij gehoord, maar ik had andere examens, komende maandag heb ik wiskunde, dus en nu bij t oefenen loop ik bij deze vraag vast bij het vinden van mijn A, B, C...
ò(x3+2)/(x3+4x2+4x)dx
als eerst heb ik de deling uitgevoerd, waardoor je krijgt:
òdx + ò(-4x2-4x+2)/(x3+x2+4x)dx
en daarna de noemer 2 maal volgens horner geeft dat x3+4x2+4x = (x+2)2(x)
daardoor je de volgende vergelijking krijgt met A, B en C (voor het tweede deel van de vergelijking uiteraard)
òA/(x+2)dx + òB/(x+2)2dx + òC/xdx
zodat A(x)(x+2)2 + B(x2+2x) + C(x+2)(x+2)2 geeft
(A+C)x3 (4A+B+6C)x2 (4A+2B+8C)x 4C
waardoor
vgl 1: A+C= 0 vgl 2: 4A+B+6C= -4 vgl 3: 4A+2B+8C= 4 vgl 4: 4C= 2 --- C=1/2
ik krijg problemen met het oplossen van A en B want uit vkl 1 zou nu onmiddellijk volgen dat A = -1/2
en dit dan weer invullen in vgl 2 geeft 4·-1/2 + B + 6·1/2 = -4 B= -5
en dan zou je zit in vergelijking 3 kunnen stoppen om te controleren en dat geeft:
4·-1/2 + 2·-5 + 8·1/2 = -8 ¹ 4
dus mijn A, B en C zijn niet on orde..
kunnen jullie mij vertellen waar het fout gaat?
bedankt!
Lien
Student universiteit België - donderdag 17 januari 2008
Antwoord
Krijg je dan niet: A(x2+2x)+Bx+C(x+2)2= A(x2+2x)+Bx+C(x2+4x+4)= (A+C)x2+(2A+B+4C)x+4C
A+C=-4 2A+B+4C=-4 4C=2
C=1/2 A=-4-1/2=-9/2 -9+B+2=-4 B=3
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 17 januari 2008
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|