De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Multipliciteit

Eigenlijk een simpel vraagje, ik weet gewoon niet wat ze in de algrebra bedoelen met multipliciteit.

Greetzz,
Rep

Rep
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 18 augustus 2006

Antwoord

Beste Rep,

Dit woord wordt in verschillende contexten gebruikt. Neem bijvoorbeeld veeltermvergelijkingen. De veelterm: x2-3x+2 = (x-1)(x-2) heeft twee nulpunten, x = 1 en x = 2. De veelterm x2-2x+1 = (x-1)2 heeft maar één nulpunt, namelijk x = 1, maar het is een tweevoudige wortel. In het algemeen geeft zo'n factor (x-a)n aanleiding tot een meervoudig nulpunt x = a, met multipliciteit n.

We vinden dit onder andere terug bij eigenwaarden/eigenvectoren. Daar heb je een karakteristieke vergelijking in lambda (de onbekende voor de eigenwaarde). De macht van de factor waarin een zekere l voorkomt heet de algebraïsche multipliciteit. We maken een onderscheid tussen deze, en de meetkundige multipliciteit, dit is de dimensie van de voortgebrachte eigenruimte, horend bij die eigenwaarde. (NB: de meetkundige is maximaal gelijk aan de algebraïsche).

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 18 augustus 2006
 Re: Multipliciteit 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3