|
|
\require{AMSmath}
Re: Dubbele integratie: volume met poolcoordinaten
Wat betreft het uitrekenen van deze integraal stuit ik ook op enkele probleempjes... mag ik bijvoorbeeld (pcosq2) gelijkstellen aan t en dan cos2q als een constante bekijken zodat dt=2cos2qpdp wordt, of mag ik dit niet? en hoe moet ik die eerste integraal anders oplossen? bedankt Julie
julie
Student Hoger Onderwijs België - woensdag 18 mei 2005
Antwoord
Ja, dat mag eigenlijk wel (je bedoelt allicht t=(rcosq)2. Je moet er alleen mee opletten dat je die cos2q achteraf nog meeintegreert. Je hebt hier te maken met een dubbelintegraal: een keer integreren naar q en een keer naar r. Je mag dan gewoon eerst integreren naar r, waarbij je doet alsof q een constante is, en dan het bekomen resultaat (dat enkel nog van q afhangt), integreren naar q. In dit geval is het integrandum: Ö(16-r2cos2q) r drdq Met de substitutie t=r2 ga je dan al een eind komen, want dan wordt dt=2rdr. Als je dan de grenzen voor r (0 en 4) invult dan kan je daarna de enkelvoudige integraal naar q nog oplossen. En voor die andere vraag: inderdaad, als je van 0 tot 2p integreert zal je wel V/2 uitkomen.
Christophe
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 19 mei 2005
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|