Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ontbinden in factoren (a5 - a)

Bij het ontbinden in factoren van de uitdrukking a^5 - a heb ik het volgende gedaan en ik zou graag willen weten of dit klopt en zo niet waar de fout zit.

a5 - a = a(a^2 + 1)(a + 1)(a - 1)

want:
a(a² + 1) = a³ + a
(a + 1)(a - 1) = a² - 1
a³ + a(a² - 1) = a³ + a² - a = a5 - a

Hartelijk dank!

leerli
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 23 januari 2005

Antwoord

Hallo,

Het klopt hoor!
Je kan eerst een factor a buiten haakjes brengen:
a5 - a = a(a4 - 1)
Op de termen tussen haakjes kan je de formule voor een verschil van 2 kwadraten toepassen: a2-b2 = (a+b)(a-b):
a(a2 + 1)(a2 - 1)
Op de laatste factor kan je dit weer toepassen:
a(a2 + 1)(a + 1)(a - 1)

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 23 januari 2005
 Re: Ontbinden in factoren (a^5 - a) 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics