De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Integraal

Goede avond wiskundemensen,

Er is mij gevraagd een integraal te berekenen. Echter is het mij al niet gelukt om de gegeven functie te integreren.

de functie is: 1/(xÖ(x2+4))

Mijn vermoeden is dat er iets moet uitkomen met arcsinh maar of dat klopt weet ik niet.

Graag zou ik wat hulp willen
Gegroet,

E
Student hbo - woensdag 22 december 2004

Antwoord

Ja, dat klopt.
Gebruik de substitutie u=2/x, x=2/u, du=-2/x2.dx, dus dx=-1/2.x2du.
dan
dx/(xÖ(x2+4)=-1/2x2du/((xÖ(x2+4))=-du/((2/x)Ö(x2+4))=-du/(uÖ(4/u2+4)=-1/2du/Ö(1+u2)=-1/2arcsinh(u)
Dus de primitieve is -1/2arcsinh(2/x)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 22 december 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3