Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Afgeleide expliciete functie

Stel dat de betrekking g(x,y)=0 expliciet kan geschreven worden als y=G(x). Waarom is dan G'(x)=-(dg(x,y)/dx)/(dg(x,y)/dy) ?

met vriendelijke groeten en dank bij voorbaat!

Bert G
Student universiteit België - zaterdag 19 juni 2004

Antwoord

Uit g(x,y) = 0 volgt gxdx + gydy = 0 Zo'n vorm wordt wel de totale differentiaal genoemd.
Hierbij bedoel ik met gx de partiële afgeleide naar x en analoog voor gy.

Hieruit haal je vrij eenvoudig dy/dx = -gx/gy

Als y echter expliciet te schrijven is als y = G(x), dan geldt ook y'= dy/dx = G'(x)
Je hebt nu voor dezelfde uitdrukking dy/dx twee verschillende vormen gevonden.
Gelijkstellen beantwoordt je vraag.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 20 juni 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics