Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Eigenvectoren

Stel dat x1 en x2 eigenvectoren zijn van de (nxn)-matrix A over het veld K
c1, c2 Î K/{0}. Zoek de voorwaarde opdat x=c1x1+c2x2 een eigenvector is van A.

Koen M
Student universiteit België - vrijdag 11 juli 2003

Antwoord

Nogmaals hallo Koen,

Ax1 = l1x1
Ax2 = l2x2

A(c1x1+c2x2) = c1l1x1 + c2l2x2
= m(c1x1+c2x2) (dit is de voorwaarde opdat c1x1+c2x2 een eigenvector is)
Als en alleen als m=l1=l2.
Dus de voorwaarde is dat de eigenvectoren dezelfde eigenwaarden hebben. En waarschijnlijk heb je dat in de theorie ook wel gezien: als een eigenwaarde multipliciteit meer dan 1 heeft, en er zijn twee lineair onafhankelijke eigenvectoren, dan heb je een eigenruimte, dus bv. een 'vlak' van eigenvectoren.

Christophe.

Christophe
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 11 juli 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics