De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Enkele integralen

 Dit is een reactie op vraag 12345 
òdx/(cos2(x)sin2(x)) en òdx/sinx zijn gelukt, maar òdx/cos x wil niet lukken
òdx/cos x
= ò(cos2(x/2) + sin2(x/2))/(2cos2(x/2) - 1)
= òcos2(x/2)/(2cos2(x/2) - 1) + òsin2(x/2)/(2cos2(x/2) - 1)

maar hoe moet het dan nu verder?

Roel
Student universiteit België - donderdag 12 juni 2003

Antwoord

Met de t-formules moet het te doen zijn:

Stel t = tg(x/2)
dan heb je:
cos²(x/2)= 1 /(1+t²)
sin²(x/2)= t²/(1+t²)

Nu kan je gebruik maken van partieelbreuken.
A/(1-t) + B/(1+t)
Dus 2 = At+A+B-Bt
Dus A=B=1 en dan krijg je logaritmen van t+1 en van t-1...


Koen
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 12 juni 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3