Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Functieonderzoek

 Dit is een reactie op vraag 88054 
Hoe zit het dan met x=11/2\pi? Daar heb ik bepaald dat het een snijpunt is met de x as en is ook tevens een extreem is...
Hij is (de afgeleide) zowel links van 11/2\pi als rechts stijgend is dit hier dan een buigpunt.
En kun je dan wel zeggen dat ie stijgt op het interval 5 \pi/6<x<2 1/6\pi daar hij bij 11/2\pi noch stijgt noch daalt?

mboudd
Leerling mbo - dinsdag 14 mei 2019

Antwoord

Bij x=11/2\pi is de afgeleide wel nul, maar dit is geen minimum of maximum, dus geen extreme waarde.

Op het interval 5/6\pi < x < 2\pi geldt voor elke waarde van x en y:

als x < y, dan is f(x) < f(y).

Op geheel dit interval is de functie dus stijgend.
Zie ook: Wikipedia: Monotone functie.


woensdag 15 mei 2019

©2001-2025 WisFaq