\require{AMSmath} Dit is een reactie op vraag 85591 Re: Ik zit vast met een oefening x1/4/(x√x-2) Tracy 3de graad ASO - dinsdag 23 januari 2018 Antwoord Als het goed is gaat het om deze functie:$\eqalign{f(x) = \frac{{\root 4 \of x }}{{x\sqrt x - 2}}}$Je kunt nu de afgeleide bepalen met de quotientregel. Je kunt de term in de teller niet samen nemen met die in de noemer, helaas...Er zit niets anders op dan hard werken...$\eqalign{ & f(x) = \frac{{x^{\frac{1}{4}} }}{{x^{\frac{3}{2}} - 2}} \cr & f'(x) = \frac{{\frac{1}{4}x^{ - \frac{3}{4}} \cdot \left( {x^{\frac{3}{2}} - 2} \right) - x^{\frac{1}{4}} \cdot \frac{3}{2}x^{\frac{1}{2}} }}{{\left( {x^{\frac{3}{2}} - 2} \right)^2 }} \cr & f'(x) = \frac{{\frac{1}{4}x^{\frac{3}{4}} - \frac{1}{2}x^{ - \frac{3}{4}} - \frac{3}{2}x^{\frac{3}{4}} }}{{\left( {x^{\frac{3}{2}} - 2} \right)^2 }} \cr & f'(x) = \frac{{ - \frac{5}{4}x^{\frac{3}{4}} - \frac{1}{2}x^{ - \frac{3}{4}} }}{{\left( {x^{\frac{3}{2}} - 2} \right)^2 }} \cr & f'(x) = \frac{{ - 5x^{\frac{3}{4}} - 2x^{ - \frac{3}{4}} }}{{4\left( {x^{\frac{3}{2}} - 2} \right)^2 }} \cr & f'(x) = \frac{{ - 5x^{\frac{3}{4}} - \frac{2}{{x^{\frac{3}{4}} }}}}{{4\left( {x^{\frac{3}{2}} - 2} \right)^2 }} \cr & f'(x) = \frac{{ - 5x^{\frac{3}{2}} - 2}}{{4x^{\frac{3}{4}} \left( {x^{\frac{3}{2}} - 2} \right)^2 }} \cr & f'(x) = \frac{{ - 5\sqrt {x^3 } - 2}}{{4\root 4 \of {x^3 } \left( {\sqrt {x^3 } - 2} \right)^2 }} \cr & f'(x) = - \frac{{5\sqrt {x^3 } + 2}}{{4\root 4 \of {x^3 } \left( {\sqrt {x^3 } - 2} \right)^2 }} \cr}$Was dat het idee? WvR dinsdag 23 januari 2018 Re: Re: Ik zit vast met een oefening ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
x1/4/(x√x-2) Tracy 3de graad ASO - dinsdag 23 januari 2018
Tracy 3de graad ASO - dinsdag 23 januari 2018
Als het goed is gaat het om deze functie:$\eqalign{f(x) = \frac{{\root 4 \of x }}{{x\sqrt x - 2}}}$Je kunt nu de afgeleide bepalen met de quotientregel. Je kunt de term in de teller niet samen nemen met die in de noemer, helaas...Er zit niets anders op dan hard werken...$\eqalign{ & f(x) = \frac{{x^{\frac{1}{4}} }}{{x^{\frac{3}{2}} - 2}} \cr & f'(x) = \frac{{\frac{1}{4}x^{ - \frac{3}{4}} \cdot \left( {x^{\frac{3}{2}} - 2} \right) - x^{\frac{1}{4}} \cdot \frac{3}{2}x^{\frac{1}{2}} }}{{\left( {x^{\frac{3}{2}} - 2} \right)^2 }} \cr & f'(x) = \frac{{\frac{1}{4}x^{\frac{3}{4}} - \frac{1}{2}x^{ - \frac{3}{4}} - \frac{3}{2}x^{\frac{3}{4}} }}{{\left( {x^{\frac{3}{2}} - 2} \right)^2 }} \cr & f'(x) = \frac{{ - \frac{5}{4}x^{\frac{3}{4}} - \frac{1}{2}x^{ - \frac{3}{4}} }}{{\left( {x^{\frac{3}{2}} - 2} \right)^2 }} \cr & f'(x) = \frac{{ - 5x^{\frac{3}{4}} - 2x^{ - \frac{3}{4}} }}{{4\left( {x^{\frac{3}{2}} - 2} \right)^2 }} \cr & f'(x) = \frac{{ - 5x^{\frac{3}{4}} - \frac{2}{{x^{\frac{3}{4}} }}}}{{4\left( {x^{\frac{3}{2}} - 2} \right)^2 }} \cr & f'(x) = \frac{{ - 5x^{\frac{3}{2}} - 2}}{{4x^{\frac{3}{4}} \left( {x^{\frac{3}{2}} - 2} \right)^2 }} \cr & f'(x) = \frac{{ - 5\sqrt {x^3 } - 2}}{{4\root 4 \of {x^3 } \left( {\sqrt {x^3 } - 2} \right)^2 }} \cr & f'(x) = - \frac{{5\sqrt {x^3 } + 2}}{{4\root 4 \of {x^3 } \left( {\sqrt {x^3 } - 2} \right)^2 }} \cr}$Was dat het idee? WvR dinsdag 23 januari 2018
WvR dinsdag 23 januari 2018
©2001-2024 WisFaq