Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 84411 

Re: Re: Re: Re: Re: Bol in een kegel

Hoi Gilbert,

Ik krijg dan uit h = 0 of h = -2. Ik vermoed dat ik dan de fout inga bij de afgeleide. Klopt het dat als je de gegevens invult in de formule van de inhoud dat je de volgende formule uitkrijgt na herleiden? 1/3pi · h2 · r2 (:) (h-2r). Hierdoor krijg ik een afgeleide, maar kom dan alsnog op het foute antwoord uit.

Didier
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 13 mei 2017

Antwoord

Hallo Didier,

De formule voor de inhoud van je kegel is correct:

q84416img1.gif

Kennelijk gaat er iets mis met differentiëren of herleiden.
Tussen haakjes staat een quotiënt. De teller noem ik even t, de noemer is n. Ik bereken ook alvast de afgeleide t' van de teller en de afgeleide n' van de noemer naar h, dus:

q84416img2.gif

De afgeleide Q' van zo'n quotiënt bereken je met de quotiëntregel:

q84416img3.gif

De afgeleide I' van de inhoud wordt hiermee:

q84416img4.gif

We zoeken de waarde van h waarvoor I'=0. Voldoende is om de teller van de breuk gelijk aan nul te stellen. Het herleiden gaat dan als volt:

q84416img5.gif

Kan je zelf vinden waar jouw berekening mis ging?

GHvD
zaterdag 13 mei 2017

 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bol in een kegel 

©2001-2024 WisFaq