Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 84324 

Re: Smartie in vierkant

Ik (Onno) realiseer me dat we (samen met de studenten) niet duidelijk zijn. We weten wel L maar we weten niet a en b.
Kunnen we a en b bepalen? Als dat niet kan kun je dat dan wel als je bijv a of b weet? en dan uit L en a: b afleiden of uit L en b: a?

bedankt

Peter
Student hbo - dinsdag 25 april 2017

Antwoord

Hallo Peter en Onno,

Voor het gemak zetten we de ellips rechtop, en het vierkant dus op zijn punt. De halve korte as noem ik a, de halve lange as noem ik b. De ellips kan dan beschreven worden met de vergelijking:

q84327img1.gif

Verder kies ik als zijde van het vierkant L=√2. Dit rekent makkelijk, en voor het resultaat maakt dit niet uit, want achteraf kunnen we altijd schalen.
Wanneer de ellips precies in het vierkant past, dan raakt deze aan de lijn y=-x+1, zie de figuur hieronder.

q84327img2.gif

De vraag is nu: welk verband bestaat tussen a en b, in het geval dat de ellips raakt aan de lijn y=-x+1? Om deze vraag te beantwoorden, snijden we de ellips met de rechte. Hiertoe substitueren we y=-x+1 in de vergelijking van de ellips:

q84327img3.gif

Haakjes wegwerken en op nul herleiden levert de volgende kwadratische vergelijking:

q84327img4.gif

Er is sprake van raken wanneer de discriminant gelijk is aan nul. Wanneer ik geen rekenfout heb gemaakt, levert dit een verrassend eenvoudig verband op:

a2+b2=1

De halve assen a en b zijn evenredig met de zijde van het vierkant, dus voor andere afmetingen van het vierkant kan je eenvoudig opschalen.

OK zo?

GHvD
dinsdag 25 april 2017

 Re: Re: Smartie in vierkant 
 Re: Re: Smartie in vierkant 

©2001-2024 WisFaq