Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 75625 

Re: Re: Primitiveren functie

Bedankt, dan heb ik het toch goed gedaan, daar kwam ik ook op uit.

In het antwoord op de oorspronkelijke vraagstarter moest de persoon de volgende integraal nog zelfstandig oplossen waarbij gekozen was u=√x +9 :

$\int{}$ 2u-18/u du

Als ik deze ga oplossen krijg ik $\int{}$ 2- 18/u du = 2u - 18 ln u = 2·(√x + 9) - 18 · ln(√x +9)

Dit is een ander antwoord dan wat ik krijg als ik u=√x kies.

Waar zit mijn fout?

Koensi
Student hbo - dinsdag 19 mei 2015

Antwoord

Mogelijkerwijs is wat een ander antwoord lijkt toch hetzelfde?

$
\eqalign{
& \int {\frac{1}
{{9 + \sqrt x }}} \,dx \to Kies\,\,u = 9 + \sqrt x \,\,zodat\,\,du = \frac{1}
{{2\sqrt x }}dx\,\,en\,\,\sqrt x = u - 9 \cr
& \int {\frac{{2\sqrt x }}
{{9 + \sqrt x }} \cdot \frac{1}
{{2\sqrt x }}dx} = \cr
& \int {\frac{{2\left( {u - 9} \right)}}
{u}du} = \cr
& \int {\frac{{2u - 18}}
{u}du} = \cr
& 2u - 18 \cdot \ln (u) + C_1 = \cr
& 2(9 + \sqrt x ) - 18 \cdot \ln (\sqrt x + 9) = \cr
& 18 + 2\sqrt x - 18\ln (\sqrt x + 9) + C_1 = \cr
& 2\sqrt x - 18\ln (\sqrt x + 9) + C_2 \cr}
$

Op de constante na is dit hezelfde als met $u = \sqrt x$. Kies gewoon een andere constante...

WvR
dinsdag 19 mei 2015

©2001-2024 WisFaq