Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 61808 

Re: Primitiveren functie

Ik ben wat integralen aan het oefenen, maar in mijn eerste poging koos ik √x als u. Ik kom dan niet op hetzelfde antwoord, is dit wel mogelijk?

Zo niet, hoe kan ik herkennen of ik de gehele noemer u moet stellen of juist een deel van de noemer?

Koensi
Student hbo - dinsdag 19 mei 2015

Antwoord

Dat kan ook.

$
\eqalign{
& \int {\frac{1}
{{9 + \sqrt x }}} \,dx \to Kies\,\,u = \sqrt x \,\,zodat\,\,du = \frac{1}
{{2\sqrt x }}dx \cr
& \int {\frac{{2\sqrt x }}
{{9 + \sqrt x }} \cdot \frac{1}
{{2\sqrt x }}dx} = \cr
& \int {\frac{{2u}}
{{9 + u}}du} = \cr
& 2u - 18 \cdot \ln (u + 9) + C = \cr
& 2\sqrt x - 18 \cdot \ln (\sqrt x + 9) + C \cr}
$

Geen probleem toch?

WvR
dinsdag 19 mei 2015

 Re: Re: Primitiveren functie 

©2001-2024 WisFaq