Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Fourier transformatie en het convolutieproduct

Hallo wisfaq,

Zij F(w) de Fourier transformatie van de functie f(t)

F(w)=(w+1)*(e^i(w+1))/[(w2+2w+5)2]

Ik wil graag f(t) bepalen. In voorbeelden heb ik gezien dat je F(w) op een handige manier als product moet schrijven en vervolgens het convolutieproduct moet gebruiken.

F(w)=(w+1)e^i(w+1)/[(w+1)2+4]=?=g(w)*h(w)

voor zekere g(w) en h(w). Dan moet ik m.b.v. de Fouriertransformatie formules g(t) en h(t) vinden.
Vervolgens moet ik het convolutieproductie nemen van g(t) en h(t).
Maar het lukt mij niet om g(w) en h(w) te bepalen. Als ik naar de lijst met Fouriertransformaties, de algemene regels en speciale functies, kijk zie ik niet wat g(w) en h(w) zouden kunnen zijn.

Vriendelijk groeten,

Viky
Vriendelijke groeten,

Viktoria

viky
Iets anders - woensdag 12 november 2014

Antwoord

Je zou eerst wat voorbereidend werk kunnen doen: $F(\omega)=G(\omega+1)$, waarbij
$$
G(\omega)=\frac{\omega e^{i\omega}}{(\omega^2+4)^2}
$$
dus als je $g(t)$ bij $G(\omega)$ gevonden hebt geldt $f(t)=e^{it}g(t)$.
Bij
$$
H(\omega)=\frac{\omega }{(\omega^2+4)^2}
$$
hoort een functie $h(t)$ en dan $g(t)=h(t-1)$.
Ten slotte kun je nog naar
$$
K(\omega)=\frac{1}{(\omega^2+4)^2}
$$
kijken. Als $k(t)$ bij $K$ hoort, dan hoort $k'(t)$ bij $-i\omega K(\omega)$, dus $i\times k'(t)$ bij $\omega K(\omega)=H(\omega)$, en dus $h(t)=i\times k'(t)$.
Nu is $K(\omega)$ een kwadraat en dus $k(t)$ een convolutiekwadraat.

kphart
woensdag 12 november 2014

 Re: Fourier transformatie en het convolutieproduct 
 Re: Fourier transformatie en het convolutieproduct 

©2001-2024 WisFaq