Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 72618 

Re: Re: Keerpunten berekenen

Ik heb de formule in mijn GR gezet en geplot en ik kreeg ook bovenstaand plaatje, dus dat lukte.
Maar ik begrijp eigenlijk niet, hoe ik verder moet m.b.v bovenstaande uitleg. Wilt u mij aub een stapje verder helpen?

Yvette
Iets anders - vrijdag 28 maart 2014

Antwoord

Je moet zoeken naar punten waar \frac{dx}{dt}=0 en \frac{dy}{dt}=0. Dat had je al (bijna) uitgerekend.

x(t)= 4sin(t)+2sin(2t)
y(t)= 4cos(t)-2cos(2t)

x'(t)=4cos(2t)+4cos(t)
y'(t)=4sin(2t)-4sin(t)

\large\frac{dx}{dt}=0
\large\frac{dy}{dt}=0

Dus:

4cos(2t)+4cos(t)=0
4sin(2t)-4sin(t)=0

Beide vergelijking oplossen geeft:

t=... of t=... (1)
t=... of t=... (2)

...en dan zoeken naar de gemeenschappelijke waarden van t bij de oplossingen bij (1) en (2). Er zijn dan 3 mogelijke combinaties (modulo 2p).

Je moet bij (bijvoorbeeld) 'cos(t)=-1' en 'cos(t)=0,5' nog even doorzetten en de oplossingen voor t bepalen. Je was dus aardig op weg. Zou dat lukken?

WvR
vrijdag 28 maart 2014

 Re: Re: Re: Keerpunten berekenen 

©2001-2025 WisFaq