Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 70427 

Re: Vergelijking van de raaklijn bepalen door een negatief coordinaat


Hallo Gilbert,
o sorry, mijn vraag is bepaal de vergelijking van de raaklijn door het punt (0,-6)en er staan geen haakjes in mijn opgave f(x) en het is door het punt (0,-6)

Yvette
Iets anders - woensdag 5 juni 2013

Antwoord

Hallo Yvette,

Ook in dat geval klopt het nog dat de algemene vergelijking van de raaklijn is:
y = ax - 6
en natuurlijk ook:
y' = a

Verder weten we:
f(x)= -3x + 6/x - 1
dus
f'(x) = -3 - 6/x2

De x-coordinaat van het raakpunt noem ik even xr. Dan geldt:
  1. In het raakpunt hebben de grafieken van y en f(x) dezelfde helling, dus:
    a = -3 - 6/xr2
  2. De grafieken van y en f(x) gaan beide door het raakpunt, dus:
    a×xr - 6 = -3xr + 6/xr - 1
Dit zijn twee vergelijkingen met twee onbekenden. Lukt het om dit op te lossen?

GHvD
woensdag 5 juni 2013

 Re: Re: Vergelijking van de raaklijn bepalen door een negatief coordinaat 

©2001-2024 WisFaq