Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van de raaklijn bepalen door een negatief coordinaat

f(x)= -3x+6/x-1
(0,-6) ligt niet op de parabool en de formule y-f(a)=f'(a) (x-a) geldt nu niet volgens mij. Algemene vergelijking wordt y = ax-6
Maar hoe nu verder?
Ik dacht a =(de helling)bepalen deze is -3 klopt dit?
En krijg ik dan de vergelijking y= -3x-6 uiteindelijk?
Zo nee, hoe moet ik het dan doen? Welke stap moet ik dan (anders)doen? Alvast bedankt voor u hulp.

Yvette
Iets anders - woensdag 5 juni 2013

Antwoord

Hallo Yvette,

Je vraag is niet helemaal duidelijk. Ik raad dat de vraag is:

Gegeven de functie f(x)= -3x+6/(x-1) (Let op de haakjes!)
Gevraagd: de vergelijking van de raaklijn die ook door het punt (0,6) gaat.

Wanneer deze haakjes juist zijn, dan ligt het punt (0,-6) wel op de grafiek van f(x) (deze grafiek is overigens geen parabool).

Het klopt dat in dit geval de algemene vergelijking van de raaklijn is:
y=ax-6
De helling van deze raaklijn (a) vind je door de afgeleide van f(x) in het raakpunt te berekenen (hier dus: bij x=0).

Kan je hiermee verder? Wanneer dit niet jouw vraag was, stel dan gerust je vraag opnieuw, maar dan wat duidelijker, OK?

GHvD
woensdag 5 juni 2013

 Re: Vergelijking van de raaklijn bepalen door een negatief coordinaat 

©2001-2024 WisFaq