Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 70431 

Re: Re: Vergelijking van de raaklijn bepalen door een negatief coordinaat

Hoi Gilbert,

Ik heb het geprobeerd, maar het wilt niet echt lukken. Ik dacht dat je de substitutiemethode moest gebruiken.
Ik kom uit op 3 en op -2 maar zou u mij willen helpen? En de stappen laten zien hoe ik het moet doen? Alvast heel erg bedankt!

Yvette
Iets anders - zaterdag 8 juni 2013

Antwoord

Hallo Yvette,

In mijn vorige bericht heb ik twee vergelijkingen afgeleid, deze gaan we oplossen. De eerste vergelijking is:

a = -3 - 6/x2

Deze a vullen we in in de tweede vergelijking:

ax - 6 = -3x + 6/x - 1

(-3 -6/x2)x - 6 = -3x + 6/x - 1

-3x -6/x -6 = -3x + 6/x - 1

-12/x = 5

x = -12/5 = -2,4

we weten nu dat het raakpunt ligt bij x=-2,4. Dat vullen we in in de eerste vergelijking om a te berekenen:

a = -3 - 6/x2

a = -3 - 6/2,42

a -4,04

De vergelijking van de raaklijn wordt dus:

y = -4,04x - 6

Tip: als jouw moeilijkheden liggen bij het algebraïsch uitwerken van deze vergelijkingen, oefen dit dan door te proberen om elke stap eerst zelf te verzinnen, en na elke stap te vergelijken met mijn uitwerking. Ga goed na welke eventuele vergissingen je maakt, zodat je weet op welke valkuilen je moet letten.
Wanneer je een bepaalde stap niet begrijpt, stel dan gerust een nieuwe vraag.

GHvD
zaterdag 8 juni 2013

 Re: Re: Re: Vergelijking van de raaklijn bepalen door een negatief coordinaat 

©2001-2024 WisFaq