Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 59402 

Re: Re: Re: Re: Berekening voor het aantal termen

Wat bedoel je met 'Normaal heb je die dan toch gezien?'
Ik doe mee aan een wiskunde wedstrijd en heb zomaar een paar opdrachten meegekregen, ik heb geen idee hoe ik het dus allemaal aan moet pakken.
Kun je even met t(n) = t(1).rn-1 en de som formule een voorbeeld geven? Dus van de hele berekening? (met bijv. Sn = 3 + 6 + 12 + 24 + ... + 3072?)
Dan snap ik het denk ik wel.
Super bedankt dat je zo'n geduld met me hebt! Maar ik moét dit echt helemaal snappen.

Hanna
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 23 mei 2009

Antwoord

Beste Hanna,

We nemen t(n)=3072 en zoeken de n die hierbij hoort. De eerste term van de rij is 3 en de groeifactor is 2, want elke term is het dubbele van de vorige. Invullen van de formule:

3072 = 3.2n-1

Kan je dit oplossen naar n? Je kan alvast eerst delen door 3:

1024 = 2n-1

Kan je 1024 misschien schrijven als een macht van 2?

mvg,
Tom

td
zaterdag 23 mei 2009

 Re: Re: Re: Re: Re: Berekening voor het aantal termen 

©2001-2024 WisFaq