Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 51682 

Re: Moeilijke differentiaalvergelijking

Hallo,

Bedankt voor de hulp^.
Substitutie van y=zx2 geeft:

d/dx(zx2)=x2·(dz/dx)+2x en
(2(zx2)-x6)/(zx3)=(2z2x4-x6)/(zx3)=2zx-x3/z

Dus:
dz/dx=2z/x-x/z-2/x=2/x(z-1)-x/z

Ik weet moet hoe ik nu verder moet, kan ik separeren? Ik zie niet hoe?

Groeten,

Pim

Pim
Student universiteit - zondag 29 juli 2007

Antwoord

Beste Pim,
Gaat goed, maar je vergeet een z in dy/dx.
Jij hebt gevonden: dy/dx=x2·(dz/dx)+2x.
Dit moet zijn dy/dx=x2·(dz/dx)+2x·z.
Dan valt die 2x·z weg en wordt het allemaal veel eenvoudiger!
Succes!

ldr
zondag 29 juli 2007

 Re: Re: Moeilijke differentiaalvergelijking 

©2001-2024 WisFaq