\require{AMSmath} Dit is een reactie op vraag 51688 Re: Re: Moeilijke differentiaalvergelijking Hallo, Nogmaals bedankt. Ik vind nu: x2·(dz/dx)+2xz=2xz-zx3 Dus: dz/dx=-zx Nu separeren: 1/z·dz=-x·dx (maakt het nog uit welke kant - teken?) Primitiveren geeft: ln|z|+c2=-1/2x2+c1 met c1,c2 zijn constanten Nu weer terug substitueren van z=y/x2 geeft: ln|y/x2|=-1/2x2+C met C=c1-c2 |y/x2^|=e^(-1/2x2+C) Kan ik nu nog verder gaan, om alleen iets van y=.. over te houden? Groetjes, Pim Pim Student universiteit - zondag 29 juli 2007 Antwoord Pim, nog een foutje in je eerste regel: Jij zegt:x2·(dz/dx)+2xz=2xz-zx3 Moet zijn:x2·(dz/dx)+2xz=2xz-x3/z. Dan wordt het nog gemakkelijker! Succes! ldr zondag 29 juli 2007 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hallo, Nogmaals bedankt. Ik vind nu: x2·(dz/dx)+2xz=2xz-zx3 Dus: dz/dx=-zx Nu separeren: 1/z·dz=-x·dx (maakt het nog uit welke kant - teken?) Primitiveren geeft: ln|z|+c2=-1/2x2+c1 met c1,c2 zijn constanten Nu weer terug substitueren van z=y/x2 geeft: ln|y/x2|=-1/2x2+C met C=c1-c2 |y/x2^|=e^(-1/2x2+C) Kan ik nu nog verder gaan, om alleen iets van y=.. over te houden? Groetjes, Pim Pim Student universiteit - zondag 29 juli 2007
Pim Student universiteit - zondag 29 juli 2007
Pim, nog een foutje in je eerste regel: Jij zegt:x2·(dz/dx)+2xz=2xz-zx3 Moet zijn:x2·(dz/dx)+2xz=2xz-x3/z. Dan wordt het nog gemakkelijker! Succes! ldr zondag 29 juli 2007
ldr zondag 29 juli 2007
©2001-2024 WisFaq