Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Zijden van een driehoek bepalen

Hoi ik heb een vraagje.

De lengten van de drie zijden van een driehoek vormen rie opeenvolgende termen van een meetkundige rij. De omtrek van de driehoek is 95 cm. De lengte van de eerste zijde vermeerderd met tweemaal de lengte van de tweede zijde en driemaal de lengte van de derde zijde is gelijk aan 215 cm. Bepaal de zijden van de driehoek.

Ik heb het gevonden tot hier:

Stel a, b en c zijn de zijden van de driehoek dan geldt:

a+b+c=95 en a+2b+3c=215

(b=a*q en c=a*q2)

a+aq+aq2=95 en a+2aq+3aq2=215

215-95 = a+2aq+3aq2-a-aq-aq2

120= aq+2aq2

120= a(q+2q2)

Maar dan zit ik vast want is het niet de bedoeling dat je drie vergelijkingen krijgt zodat je een stelsel kan oplossen?

Alvast bedankt
Maar dan zit ik vast ik

Kevin
2de graad ASO - maandag 19 maart 2007

Antwoord

De vergelijkingen heb je goed opgeschreven. Maar van elkaar aftrekken levert niet veel op. Beter is: door elkaar delen. Dan lijkt ingewikkeld te worden maar het valt mee. De a valt eruit en wat je overhoudt wordt een tweedegraads vergelijking voor q. Probeer het eens.

os
maandag 19 maart 2007

 Re: Zijden van een driehoek bepalen 
 Re: Zijden van een driehoek bepalen 

©2001-2024 WisFaq