Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 43912 

Re: Ligging vlak en rechte

Hoi, ik heb nu geprobeerd om een parametervgl van de rechte op te sporen, om een richtingsvector van l te kennen, maar ik weet niet goed hoe dit te doen:

ik had:

l Û 2x+y-3z=5
x-y+4z=1

en dan y=5+3z-2x
x=1+y-4z

ik dacht dat ik hier niet mee verder kon, dus had ik geprobeerd om het homogeen stelsel op te lossen, maar ook dan bekom ik geen uitkomst. Ik weet niet goed wat nu te doen...

Elke
3de graad ASO - vrijdag 3 maart 2006

Antwoord

Beste Elke,

De rechte wordt in dat stelsel beschreven als snijlijn van twee vlakken, het stelsel bestaat uit 3 onbekenden maar slechts twee vergelijkingen. De bedoeling is om één van de drie onbekenden als vrije parameter te kiezen en dan de overige twee in functie hiervan op te lossen, dit is dan eigenlijk een 2x2-stelsel dat oplosbaar is.

Stel bijvoorbeeld z = t en breng de termen in z, samen met de constanten, naar het rechterlid; termen in x en y blijven links. Los dit stelsel nu gewoon als een 2x2 op naar x en y, met behulp van de methode van Cramer, substitutie, combinaties, wat je maar wil

mvg,
Tom

td
vrijdag 3 maart 2006

 Re: Re: Ligging vlak en rechte 

©2001-2024 WisFaq