Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontbinden in factoren (derdegraads+vierdegraads)

Ik zit al de hele dag te worstelen met de onderstaande vraagstukken. Ik heb een boek, maar hier staat m.i. niet duidelijk in uitgelegd wat nou de methode is om deze vergelijkingen te ontbinden in factoren.

De vergelijkingen:

2x3-2x2+x-1=0
x3+2x2-4x-8=0
2x4-2x3+2x2=0

Ik heb van alles geprobeerd, maar het lukt maar niet!
Wie mij kan helpen ben ik zeer dankbaar!

Rob Pe
Student universiteit - donderdag 3 november 2005

Antwoord

Goed kijken
1. uit de eerste twee termen haal je 2x2 buiten de haakjes: 2x2(x-1), nu kun je de linkerkant ontbinden: (2x2+1)(x-1)=0
2. net zoiets: haal x2 uit de eerste twee termen en -4 uit de laatste twee, je krijgt x2(x+2)-4(x+2)=0
3. haal x2 buiten de haakjes

kphart
donderdag 3 november 2005

 Re: Ontbinden in factoren (derdegraads vierdegraads) 
 Re: Ontbinden in factoren (derdegraads vierdegraads) 

©2001-2024 WisFaq