Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Doos met krijtjes

Hallo Wisfaq-team,
Een doos is gans met krijtjes gevuld.Het zijn er minder dan 1981 en het precieze aantal is een kwadraat van een even getal.Neem telkens vijf krijtjes weg ui de doos
dan heb je er nog vier over,neem je er telkens zeven, dan heb je er één over, en neem je er telkens negen, dan blijven er zeven krijtjes over in de doos.
Hoeveel krijtjes bevat de volle doos?
Genegen groeten

lemmen
Ouder - dinsdag 9 augustus 2005

Antwoord

x is het aantal krijtjes. x1981, x=(2n)2 met nÎ

x mod 5 = 4 ( of x=i·5+4 of (x-4)/5Î)
x mod 7 = 1 ( of x=j·7+1 ...)
x mod 9 = 7 ( of x=k·9+7 ...)

Nu is het een kwestie van de parameters goed te kiezen zodat alles klopt.

Nu als je weet dat x 1981 dan is dus (2n)21981 en dus n22

Je hoeft dus maar 22 getallen te controleren. Alhoewel... Als je de eerste conditie bekijkt, dan moet je alleen alle vijfvouden+4 beschouwen. enz...

Het antwoord is 484
(wortel(484)=22 = even)
(484-4)/5Î )
...

Koen

km
dinsdag 9 augustus 2005

 Re: Doos met krijtjes 
 Re: Doos met krijtjes 

©2001-2024 WisFaq