Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een goed te begrijpen bewijs voor de volgende stelling

Weet iemand een goed te begrijpen bewijs voor de stelling: De oppervlakte van een driehoek met zijden a, b en c is gelijk aan √(s(s-a)(s-b)(s-c)) waarbij s=1/2(a+b+c).

Gerard
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 21 mei 2005

Antwoord

Hallo Gerard,

Het bewijs moet sluitend zijn voor alle driehoeken, dus ik ga uit van onderstaande willekeurige driehoek. Zonder rechte hoek dus.
q38312img3.gif
We zien 2 Pythagoras driehoeken: ABD en ADC.
Hierbij horen de vergelijkingen: c2=h2+x2 en b2=h2+(a-x)2
Ofwel: h2=c2-x2 en h2=b2-(a-x)2
Hieruit volgt: c2-x2=b2-(a-x)2 Zo ook: c2−x2=b2−(a2− 2ax+x2)
En: c2−x2=b2−a2+2ax−x2 En: c2=b2−a2+2ax
Dus: 2ax=a2−b2+c2
Conclusie: x=a2−b2+c2/2a

Deze x nu invullen in: h2=c2-x2=(c - x)(c + x)
Dit levert: h2=(−a+b+c)(a+b−c)(a−b+c)(a+b+c)/4a2

Nu komt de s erbij, om bovenstaande vergelijking te vereenvoudigen. De nieuwe letter s staat voor de halve omtrek, dus 1/2(a+b+c).
We krijgen nu de volgende vergelijkingen:
(a+b+c)=2s
(-a+b+c)=2s-2a
(a+b-c)=2s-2c
(a-b+c)=2s-2b

De eerder gevonden formule: h2=(−a+b+c)(a+b−c)(a−b+c)(a+b+c)/4a2 gaat dus nu over in:
h2=2s(2s−2a)(2s−2b)(2s−2c)/4a2
Dus: h2=4s(s-a)(s-b)(s-c)/a2
Dus: h=2√s(s-a)(s-b)(s-c)/a

En omdat (kijkend naar het beginplaatje) de oppervlakte van de driehoek ah/2 is, is nu de oppervlakte van de driehoek dus ook:
√s(s-a)(s-b)(s-c)

Zo kun je dus de oppervlakte van elke willekeurige driehoek berekenen als de de drie zijden weet.
Duidelijk Gerard?

Groeten, FV

Zie De formule van Heron

FV
zaterdag 21 mei 2005

 Re: Een goed te begrijpen bewijs voor de volgende stelling 
 Re: Een goed te begrijpen bewijs voor de volgende stelling 

©2001-2024 WisFaq