Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 34235 

Re: Re: Parametervoorstelling van een bol

Heej! Bedankt voor de moeite. We kunnen er nu inderdaad achter dat jouw parametervoorstelling wel klopt. Alleen deze is ook erg ingewikkeld. Zou je deze kunnen uitleggen en een getallenvoorbeeld er bij willen geven? Alvasr super super erg bedankt! Groetjes Laura en Veerle

Veerle
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 21 februari 2005

Antwoord

Dames,

x = $\rho$ sin$\varphi$ cos$\theta$
y = $\rho$ sin$\varphi$ sin$\theta$
z = $\rho$ cos$\varphi$

Als je voor$\phi$ en $\theta$ een bepaalde waarde neemt krijg je een punt op de bol. Daar heb je dus niet zoveel aan.

Als $\varphi$=$\pi$/2, dan is z=0 en x=$\rho$cos$\theta$ en y=$\rho$sin$\theta$, zodat x2+y2=$\rho$2, een cikel in het (x,y)-vlak met middelpunt(0,0) en straal $\rho$.Zo kun je ook voor andere waarden doorsnijdingen vinden van een vlak met de bol.

Groetend

kn
woensdag 23 februari 2005

©2001-2025 WisFaq