Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 25878 

Re: Normale verdeling

Bedankt voor je reactie Peter, ik heb echter nog wel een vervolgvraag (2 eigenlijk)... Namelijk,

1. Als men in Excel de functie Norm.verd gebruikt, welke kans berekent hij dan? In de cumulatieve situatie begrijp ik dat hij de kans op P(X=x) berekent, maar welke kans berekent hij bij invoer van:
NORM.VERD(15,15,1,onwaar)? (Is dat dan zoals in vorig antwoord P(14,5 x 15,5), of iets anders? Met andere woorden, wat is de betekenis van deze berekening?

2. Mijn vragen komen van een probleem betreffende de vraag naar producten? Deze is normaal verdeeld, echter er kunnen uiteraard geen halve producten gevraagd worden. Dus, volgens mij tenminste, als ik de kans dat de vraag b.v. 15 is wil berekenen, moet ik volgens mij de kans
P(15 = X 16) berekenen, hoe doe ik dit in Excel ?

Bij voorbaat dank,

Paul

Paul
Student universiteit - dinsdag 29 juni 2004

Antwoord

Beste Paul,

De functie Norm.verd(X,Gem,SD,ONWAAR) berekent voor je de functie zelf (de lijn) hoogte. Voor de kansdichtheid heb je hier dus niet echt veel aan.

Voor je tweede vraag zit er een addertje onder het gras. Waar je eigenlijk mee bezig bent is een discrete situatie vertalen naar een continue. Hierbij moet je dan de continuiteitscorrectie gebruiken.
Bedenk dan 1 in een discrete situatie gelijk is aan alles tussen 0,5 en 1,5 voor een continue. 0,4 dus niet want afgerond zou dit 0 zijn en niet 1.
Voor jou dus 15 wordt tussen 14,5 en 15,5

In Excel berekent voor je met NORM.VERD(14,5,15,0,1,WAAR) de kans op P(X 14,5). Bedenk dan dat:
P(14,5 X 15,5) = P(X 15,5) - P(X 14,5)

Misschien is het wel aardig om ook de volgende oefening te doen.
Voor de kans in een normale verdeling bepaal je het oppervlak onder de curve (de klok-lijn als het ware).
Om dit te benaderen zou je balken kunnen maken die vrij klein zijn in breedte en de hoogte op een van de twee punten.
In Cell A1 zetten we 14,5 en in Cell A2 =A1+0,01
In cell B1 zetten we =NORM.VERD(A1;15,0,1;ONWAAR)
In Cell C1 zetten we dan het oppervlak van de balk die als hoogte de cell waarde in B1 heeft en als breedte 0,01, ofwel: =A1*0,01
Nu kopieren we deze drie tot aan rij 101.
Neem nu de som van kolom C en je hebt een benadering voor het oppervlak en dus ook de kans.

M.v.g.
Peter Stikker

PHS
woensdag 30 juni 2004

 Re: Re: Normale verdeling 

©2001-2024 WisFaq