Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Normale verdeling

Hoe komt het dat de kans op X=15 (dus P(x=15)) bij een normale verdeling met mu=15 en sigma=0.1 (overigens al bij sigma=0.3) groter dan 1 is?

Lijkt mij dat met een kans groter dan 1 niet te rekenen valt??

Bij voorbaat dank...

Paul
Student universiteit - maandag 28 juni 2004

Antwoord

Beste Paul,
Bij een normale verdeling bepaald het oppervlak onder de klok vorm de kans, niet de 'hoogte'.
Jij hebt waarschijnlijk de functie ingevoerd, maar moet eigenlijk het oppervlak onder de klok bepalen.
Echter voor een specifieke waarde is de breedte nul (een lijn heeft geen dikte) en zal het oppervlak dus ook nul zijn.

Waarschijnlijk wordt er hier bedoeld om het gebied tussen 14,5 en 15,5 te bepalen. Dit kan eventueel via integralen numeriek worden opgelost, maar dat hoef je waarschijnlijk niet te kunnen.

Afhankelijk of je aangeleerd hebt om tabellen te gebruiken of de Grafische Rekenmachine zijn de volgende stappen verschillend. Voor de tabellen (vaak cumulatief) wordt het P(x=15, discreet) = P(14,5 x 15,5, continu) = P(x 14,5) - P(x 15,5)
= 1 - P(x 15,5) - P( x 15,5)
= 1 - 2·P(x 15,5)
Vervolgens de z-waarde berekenen en opzoeken in de tabel.

Bij de GR moet je de dichtheid functie gebruiken.

Wel goed dat je in zag dat een kans van groter dan 1 natuurlijk niet kan

Hopelijk zo duidelijk genoeg, laat het anders maar weer ff weten.

M.v.g.
Peter Stikker

PHS
maandag 28 juni 2004

 Re: Normale verdeling 

©2001-2024 WisFaq