Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afleiding formule inhoud afgeknotte kegel.

De inhoud van een recht afgeknotte kegel is:
Inhoud=1/3$\pi$h(R2+Rr+r2)

Mijn vraag is dan hoe ze daar op komen. Normaal bereken je het door de hele kegel-afgeknotte deel, maar dit x is niks bekent.

ji son
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 12 juni 2004

Antwoord

Hieronder volgt de afleiding van de formule.
Probeer maar eens of je het snapt!

Noem de hoogte van de hele kegel H.
De hoogte van de afgeknotte kegel is h, dus de hoogte van het topje is H-h.
De inhoud van de hele kegel is 1/3$\pi$R2H
De inhoud van het topje 1/3$\pi$r2(H-h)
Aftrekken levert voor de afgeknotte kegel
1/3$\pi$R2H-1/3$\pi$r2(H-h)=
1/3$\pi$(R2H-r2H+r2h)=
1/3$\pi$((R2-r2)H+r2h)

Nu moeten we gelijkvormigheid gebruiken om H in h,R en r uit te drukken.
Er geldt:
(H-h):H=r:R, dus
(H-h)R=Hr dus HR-hR=Hr
HR-Hr=hR dus H(R-r)=hR dus H=hR/(R-r).

Dit invullen in 1/3$\pi$((R2-r2)H+r2h) levert:
1/3$\pi$((R2-r2)hR/(R-r)+r2h)

Omdat (R2-r2)=(R+r)(R-r) is dit gelijk aan

1/3$\pi$((R+r)hR+r2h)=
1/3$\pi$h((R+r)R+r2)=
1/3$\pi$h(R2+rR+r2).

Ben je er nog?

hk
zaterdag 12 juni 2004

 Re: Afleiding formule inhoud afgeknotte kegel 
 Re: Afleiding formule inhoud afgeknotte kegel 
Re: Afleiding formule inhoud afgeknotte kegel

©2001-2024 WisFaq