Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lijnvermenigvuldiging

Gegeven de functies f(x)= 2x en g(x)=3x

a) Schrijf g als g(x) = 2ax
b) Als je op de grafiek van f een horizontale lijnvermenigvuldiging ten opzichte van de y-as toepast met factor k krijg je de grafiek van g. Hoe groot is k?
c) Wat is het verband tussen k en a?

Ik kom niet uit opgave b! Kunnen jullie me daarmee helpen? Alvast hartelijke bedankt!

Lotte
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 9 mei 2004

Antwoord

Hoi Lotte

g(x) = 2.(3/2).x en dus a = 3/2
of strikt geschreven: g(x) = f(3/2x).
Nu ff volgen:
g(2/3x) = f(x)
(x vervangen door 2/3x)
Wissel rechter- en linkerlid van de gelijkheid om het beter te zien:
f(x) = g(2/3x)
Als je de lijnvermenigvuldiging op f toepast, moet je in gedachten een horizontale lijn tekenen door een bepaalde y-waarde f(x). Je moet uitkomen op g. Dit kan volgens bovenstaande vette regel door x met de factor k = 2/3 te vermenigvuldigen.

k = 1/a

Frank

FvE
zondag 9 mei 2004

 Re: Lijnvermenigvuldiging 
Re: Lijnvermenigvuldiging

©2001-2025 WisFaq